فضاپیمای نیو شپرد بلو اوریجین پرتاب بازگشتی خود را با موفقیت انجام داد
به گزارش وبلاگ هلو، پس از یک وقفه طولانی تقریبا ده ماهه خاتمه فضاپیمای نیو شپرد (New Shepard) بلو اوریجین با یک آزمایش دیگر کپسول و موشک قابل استفاده مجدد خود را با موفقیت پرتاب و بازیابی کرد.

به دنبال مسائل فنی و آب وهوایی که تا به امروز ایجاد شده بود و موجب لغو چندباره مأموریت نیو شپرد شده بود، پایان این پرتاب آزمایشی با یک دقیقه تأخیر نسبت به برنامه ریزی در ساعت 9:36 منطقه زمانی شرقی (17:06 به وقت تهران) از تأسیسات شرکت بلو اوریجین (Blue Origin) در غرب تگزاس انجام شد.
در این پرتاب کپسول باری بلواوریجین تا ارتفاع 107.04 کیلومتر بالا رفت و پس از جدا شدن بوستر از کپسول، بوستر پیروز شد به زمین بازگردد تا رکور دیگری برای این فضاپیمای قابل استفاده مجدد ثبت کند. همچنین کمی بیش از 10 دقیقه پس از پرتاب کپسول بلو اوریجین هم به آرامی با چتر نجات به زمین نشست. این فضاپیما در هنگام بالا رفتن، به بیشینه سرعت 3592.05 کیلومتر بر ساعت دست یافت. با پرتاب امروز صحت عملکرد این فضاپیما و کپسول بلو اوریجین در حالی که حامل بار هم بود ارزیابی شد.
این مأموریت که با عنوان NS-13 شناخته می گردد، سیزدهمین پرتاب آزمایشی نیوشپارد و نخستین آن در سال 2020 است که پیروز شد 12 محموله را به لبه فضا ببرد و بازگرداند. از جمله این محموله ها می توان به حسگر توسعه یافته ناسا به عنوان بخشی از برنامه آرتمیس اشاره نمود که باعث می گردد فضاپیماها به طور ایمن و دقیق روی سطح ماه فرود بیایند.
با توجه به اینکه نیو شپرد و به طور خاص، بوستر آن بعضی از جنبه های فرود بر ماه را الگوبرداری می نماید، پرواز امروز فرصتی مناسب برای ناسا فراهم می نماید تا عملکرد حسگرهای انتخابی خود را برای مأموریت به ماه بهتر ارزیابی کند. به گفته مقامات بلواوریجین حسگرها، رایانه ها و الگوریتم های به کار رفته در نیوشپرد به فضاپیما امکان می دهد تا به طور اتوماتیک در محدوده 100 متری نقطه از پیش مشخص شده فرود بیاید.
پرواز امروز پیش از این برای 24 سپتامبر (3 مهر) برنامه ریزی شده بود اما مشکل برق در محموله ها باعث لغو آن شده بود.
نیو شپرد نخستین سری از فضاپیماهای بلواوریجین است که به منظور توسعه گردشگری فضایی زیرمداری ساخته شده است که به مشتریان امکان می دهد پیش از بازگشت به زمین، برای چند دقیقه در محیطی مطلوب، پرواز در ریزگرانش را تجربه نمایند.
این فضاپیما همچنین به عنوان یک سکوی علمی برای دستیابی آسان و ارزان به فضا فعالیت خواهد نمود و می تواند به برنامه های فضایی دولتی مانند پروژه های سرنشین دار ناسا یاری کند. برنامه های آزمایشی نیو شپرد به منظور اطمینان از ایمنی و کارایی این سیستم انجام می گردد.
شرکت اسپیس ایکس هم که در ماه های گذشته پیروز شد فضانوردان ناسا را به ایستگاه فضایی بین المللی برده و بازگرداند، پیش از شروع مأموریت های خود، بارها مراحل آزمایشی را پشت سر گذاشته بود.
نخستین پرواز نیو شپرد در سال 2015 (1394 خورشیدی) به ارتفاع 93.5 کیلومتر دست یافت که درست زیر خط کارمان (مرز قراردادی در ارتفاع 100 کیلومتری به عنوان شروع فضا) است. کپسول خدمه ای آن هم با پیروزیت به زمین نشست. اگرچه بوستر آن پس از افت فشار هیدرولیک قابل استفاده مجدد نبود. اما پرواز امروز پیروز شد از این حد هم فراتر برود و به ارتفاع 107.04 کیلومتری دست یابد.
نیو شپارد به عنوان بخشی از فعالیت های فضایی شرکت بلو اوریجین است که در سال 2000 توسط جف بزوس مدیرعامل آمازون به منظور فرستادن گردشگران به فضا تأسیس شد. با انجام پیروزیت آمیز پرواز 13 اکنون این شرکت می تواند به زودی جابه جایی تجاری مسافران به فضا را شروع کند. هرچند هنوز تاریخی برای این کار اعلام نکرده و بلیتی هم نفروخته است.
عکس کاور: بازگشت پیروز فضاپیمای نیو شپرد بلو اوریجین
Credit: Blue Origin
منابع: Nasa Space Flight, Space
منبع: دیجیکالا مگ