قیاس نادرست آشوراده با تخت جمشید، منتقدان طرح متوهم نیستند
به گزارش وبلاگ هلو، دکتر اسماعیل کهرم در تبادل نظر با خبرنگاران در واکنش به اظهارات معاون سرمایه گذاری میراث فرهنگی که نقدها وارد بر طرح گردشگری را ناشی از توهمات و تخیلات کارشناسان و منتقدان این طرح دانسته است، گفت: در حال حاضر بیش از 170 NGO که شامل کارشناسان و متخصصان محیط زیست هستند، در نامه ای به رئیس جمهور خواهان توقف تبدیل آشوراده به قطب گردشگری شده اند. بنابراین نمی توان به این سادگی تمام این افراد را متوهم دانست و بر گردشگری در این منطقه بکر و بی نظیر محیط زیست اصرار کرد.

وی در واکنش به مقایسه گردشگری در آشوراده و تخت جمشید، گفت: مقایسه بین این دو منطقه قیاس مع الفارق است چرا که تخت جمشید از سنگ و بدون روح است و بنابراین چنانچه گردشگران آن را دستکاری ننمایند، هزاران سال پابرجا خواهد ماند با این حال به دلیل ضعف فرهنگی بعضی گردشگران و نظارت و کنترل نا کافی بازهم شاهد تخریب در این مناطق هستیم.
به گفته این استاد دانشگاه، اما آشوراده و میانکاله زنده است و روح دارد. درختان بی نظیری مانند انار وحشی دارد که تنها در این منطقه وجود دارند. بنابراین چنانچه مرزهای گردشگری را در این منطقه باز کنیم همانند آنچه که در تالاب انزلی رخ داده، حضور بیش از 2800 قایق در تالاب و نابودی نیلوفرانی که آشیانه پرستوهای دریایی هستند، چیزی از این منطقه باقی نخواهد گذاشت.
کهرم با بیان اینکه حتی در کشوری مانند سوئیس هم نتوانسته اند طرح های گردشگری در مناطقی مانند پناهگاه های حیات وحش را بدون آسیب به محیط زیست ایجاد نمایند، توضیح داد: بنابراین گردشگری همراه با حفاظت در محیط زیست در چنین منطقه بکری، ادعایی بیش نیست.
وی با بیان اینکه اساساً هدف از اجرای گردشگری و سرمایه گذاری بر روی این طرح ها، کسب درآمد است تاکید نمود: بنابراین بدون ایجاد امکانات و تاسیساتی مانند تله کابین، جت اسکی و قایق همانند آنچه که در دیگر مناطق گردشگری کشور وجود دارد، مسئولان به هدف خود نخواهند رسید.
کهرم یادآور شد: از این رو احتمال راه اندازی جت اسکی، تله کابین، قایق سواری، شهربازی هتل و ... در این منطقه نمی تواند ناشی از توهمات و تخیلات بنده و دیگر منتقدان باشد؛ کما اینکه چند سال پیش مسئولان سازمان محیط زیست، خود برای جذب گردشگران در این منطقه، مسابقه تالاب نوردی در میانکاله را برگزار کردند که هر چند بعدها آن را انکار کردند، اما مستندات آن در رسانه ها منتشر شد.
مشاور سازمان محیط زیست توضیح داد: از سوی دیگر آنچه که در خصوص گردشگری در جزیره آشوراده مهم است، این است که آشوراده به خودی خود دهکده ای است که اگرچه به دلیل بکر بودن، دارای ارزش های اکوسیستمی و زیست محیطی بسیار بالایی است اما جذابیت چندانی برای گردشگران ندارد؛ بنابراین قطعاً هدف از ایجاد گردشگری در این منطقه، فراهم کردن دروازه ای برای ورود به میانکاله است.
کهرم با بیان اینکه گفته می گردد در آشوراده تنها تعدادی اقامتگاه زده می گردد گفت: این ادعا منطقی نیست زیرا تجربه ثابت نموده که گردشگران حاضر نیستند برای مکانی تحت عنوان هتل یا اقامتگاه هزینه نمایند که هیچ امکاناتی نداشته باشد. مگر چند درصد گردشگران در کشور طالب گردشگری همگام با طبیعت هستند؟
به گفته وی، افرادی که علاقمند گردشگری و کمپ کردن در شرایط بکر هستند همین حالا نیز می توانند از مواهب آشوراده برای این منطور استفاده نمایند اما گردشگران به معنای عام تنها به نیت تفریحاتی مانند جت اسکی و قایق سواری در تالاب میانکاله به آشوراده می آید چراکه چند واحد مسکونی و تاسیسات شیلاتی و حتی گونه های خاص و ارزشمند این دهکده به درد گردشگر نمی خورد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه میانکاله قطعه ای از بهشت است، گفت: در میانکاله 68 هزار هکتار انواع زیستگاه ها و اکوسیستم های بی نظیر وجود دارد و گونه های مانند دراج خوزستان تا قرقاول شمال در آن حضور دارند.
به گفته کهرم، زمستان ها 150 هزار بال پرنده مهاجر وارد این منطقه می گردد و این منطقه اولین سایت رامسر در دنیا است؛ بنابراین قطعا سرمایه گذاری گردشگری در آشوراده با تکیه بر میانکاله است و این معنایی به جز تخریب این منطقه بی نظیر ندارد.
به گزارش وبلاگ هلو، روز گذشته معاون سرمایه گذاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور از انتها نتیجه مطالعات بر روی طرح گردشگری آشوراده تا دو ماه آینده اطلاع داد و گفت: انتقاداتی که به این طرح می گردد؛ ناشی از وهم و تخیل منتقدان و مشاور ارشد سازمان حفاظت محیط زیست است.
شیرکوند توضیح داد: من معتقدم که هیچ شخص و نهادی به جز محیط زیست نظر کارشناسی اش در این زمینه پذیرفته نخواهد بود و نقدهایی که بعضی منتقدان در این مورد انجام می دهند؛ وهم انگیز است، از جمله صحبت های مشاور ارشد سازمان محیط زیست که عنوان نموده بود، قرار است؛ مسابقات اتومبیل رانی و جت اسکی در این منطقه برگزار گردد که همه اینها ناشی از تخیلات وی است.
وی با بیان اینکه ما معتقدیم که مناطق حفاظت شده نیز باید مورد بهره برداری استاندارد قرار بگیرد، اضافه نمود: مگر می گردد که ما در تخت جمشید را ببندیم و نگذاریم؛ کسی از آن بازدید کند؟ در خصوص مناطق حفاظت شده زیست محیطی نیز این مسئله صادق است.
منبع: خبرگزاری مهر