فواید عسل گندم سیاه
به گزارش وبلاگ هلو، تهران (پانا) - بیشتر ما فقط یک نوع عسل می شناسیم و در واقع کمتر کسی است که بداند بیش از 300 نوع عسل وجود دارد. یکی از انواع عسل های کمتر شناخته شده عسل گندم سیاه است که به واسطه رنگ تیره خاص و بعلاوه عطر و طعم شگفت انگیز خود از دیگر انواع آن متمایز بوده که یادآور مِلاس نیشکر است.

به گزارش تبیان، عسل گندم سیاه را زنبورهای عسل از گرده جمع شده روی گیاهان می سازند. این عسل از قرن های گذشته مورد توجه قرار گرفته و حتی به وسیله یونانی ها، مصری ها، بابلی ها و مایاها مورد استفاده قرار گرفته است. چون ارزش غذایی این نوع عسل بالا بوده و خواص درمانی دارد. عسل گندم سیاه حاوی میزان زیادی آنتی اکسیدان، ویتامین ها و مواد معدنی است. این ماده غذایی برای ترمیم زخم ها فوق العاده است و سرفه را تسکین می دهد و بعضی عفونت ها را از بین می برد. در ادامه بیشتر با این نوع عسل و فواید آن آشنا می شوید.
گندم سیاه چیست؟
گندم سیاه برخلاف نام خود ربطی به گندم ندارد. بلکه دانه گیاهی است که میوه های مثلثی شکل با رنگ تیره دارد. این گیاه در بخش بزرگی از دنیا و به طور ویژه در اروپا، روسیه، آمریکا و آسیا کشت می گردد. یکی از ویژگی های مهم و اصلی گندم سیاه این است که گلوتن ندارد و همچون انواع دیگر غلات پخته می گردد. در بعضی از کشورها، غذاهای متنوعی با این ماده غذایی تهیه می نمایند که می توان به نودل سوبای ژاپنی، گالت برتون (نوعی بیسکوییت فرانسوی) یا کاشا (حلیم روسی) اشاره نمود.
ویژگی های عسل گندم سیاه
عسل گندم سیاه کاملاً با انواع عسل های شناخته شده دیگر مانند عسل هزار گل، عسل رزماری یا عسل اکالیپتوس فرق دارد. رنگ این نوع عسل متناسب با زمان و مکان جمع آوری گرده گندم سیاه اندکی فرق دارد. این رنگ بین زرد مسی و سیاه و رایج ترین نوع آن بین قرمز و کهربایی است.
طعم عسل گندم سیاه اندکی شیرین است اما نه به میزان بیشتر عسل های شیرین! این عسل ته مزه ِ تلخی دارد که باعث می گردد اندکی کام را بسوزاند. عسل گندم سیاه عسلی معطر است که عطر آن یادآور مالت یا عطر نیشکر می باشد.
به طور کلی بافت این عسل چسبناک بوده و چندان روان نیست. علاوه براین به سرعت می بندد و به همین علت بافت آن ضخیم شده و شبیه شکلات صبحانه می گردد.
فواید عسل گندم سیاه
ترکیب اصلی عسل گندم سیاه از کربوهیدرات تشکیل شده اما در عین حال حاوی ویتامین ها، مواد معدنی، اسیدهای ارگانیک، فلاوونوئیدها و پولیفنول ها است. در ادامه دقیق تر به این خواص می پردازیم:
برای درمان سوختگی و التیام زخم ها
استفاده از عسل برای درمان و بهبود زخم ها امری شناخته شده است. البته نباید عسل را روی زخم های باز بریزید؛ اما برای بهبود کهیرهای پوستی، زخم ها و خراش های روی پوست مؤثر است. عسل گندم سیاه هم تأثیر زیادی در درمان مسائل پوستی دارد و می تواند به توقف رشد باکتری ها در سطح پوست یاری زیادی بکند.
منبع آنتی اکسیدان
خواص آنتی اکسیدانی این نوع عسل به میزان بالای فنول های آن مربوط می گردد. آنچه تا به امروز محققان در مورد آنتی اکسیدان ها به یقین رسیده اند این است که نقش کلیدی در پیشگیری از پیری زودرس و بیماری های ناشی از آن دارند.
حفاظت از میکروبیوتای روده
نتایج پژوهشی که در مجله Evidence Based Complement Alternative Medecine به چاپ رسیده نشان می دهد که عسل گندم سیاه برای سلامت روده های انسان مفید است. این عسل بویژه برای بیفیدوباکتری های مثبتی که در کولون زندگی می نمایند یک ماده غذایی خوب محسوب می گردد. علاوه بر این، این نوع عسل باعث محدود شدن رشد بیفیدوباکتری های بیماری زا در روده ها می شوند.
نتایج آنالیز های علمی نو هم حکایت از اهمیت میکروبیوتای روده برای سلامت نه تنها روده ها بلکه برای کل بدن دارند. در واقع سالم بودن روده باعث بهبود مغز، دستگاه ایمنی یا شرایط تغذیه ای فرد می گردد.
قدرت ضدمیکروبی و ضدویروسی
این عسل می تواند تأثیر مثبتی در مقابله با بعضی عوامل بیماری زای رایج در بیمارستان ها داشته باشد. دانشمندان به طور ویژه تأثیر این عسل را در برابر میکروارگانیسم های زیر مورد آنالیز قرار داده اند:
کلستریدیوم دیفیسیل
استافیلوکوکوس اورئوس
دو نوع سودوموناس آئروژینوزا
انتروکوکوس مدفوع
کلبسیلا پنومونیه
متخصصان تحقیقات و آنالیز های خود را روی عسل ویسکانسین قرار داده و متوجه شدند که می توان آن را به منابع درمانی دیگر برای مقابله با عوامل بیماری زای مقاوم اضافه نمود. البته محققان بر این عقیده هستند که احتیاج به شواهد و آنالیز های بیشتری در این زمینه وجود دارد.
برای بهبود سرماخوردگی
عسل گندم سیاه همچون عسل های معمولی، در درمان علائم سرماخوردگی مؤثر عمل می نماید. مصرف این نوع عسل در بچه ها (بالای یک سال) به تسکین سرفه و بهبود کیفیت خواب آن ها یاری می نماید.
توصیه هایی برای مصرف عسل گندم سیاه
یکی از رایج ترین روش های مصرف عسل استفاده از آن در دمنوش ها و چای های داغ است. شما می توانید دمنوش هایتان را با عسل تهیه و مصرف کنید تا از فواید آن به برترین شکل ممکن بهره ببرید. البته برای هر لیوان دمنوش یا چای، یک قاشق چای خوری عسل کافی است و این میزان برای بچه ها نصف همین میزان است. یادتان باشد که نباید به بچه ها زیر یک سال عسل داده گردد چون امکان مسمومیت به بوتولیسم وجود دارد. در موارد دیگر، این نوع عسل جایگزین مناسبی برای قندهای معمولی است. می توانید یک قاشق چای خوری از این عسل را به غذاها یا دسرهایتان اضافه نموده و از طعم و فواید آن بهره ببرید. شما می توانید در تهیه انواع کیک ها یا شیرینیجات از این نوع عسل بهره ببرید چون طعم خاص و مطبوعی به آن ها می دهد. بعلاوه می توانید آن را به همراه نان برای صبحانه یا میان وعده مصرف کنید. از این عسل در طعم دهی به ماهی، گوشت یا توفو هم استفاده می گردد.
عسل گندم سیاه یک انتخاب سالم
عسل گندم سیاه رنگ، بافت و طعم متفاوتی نسبت به عسل های دیگر دارد. اما با این حال یک ماده غذایی سالم است که به راحتی می توان آن را به میزان مناسب وارد برنامه غذایی کرد و از خواص آن بهره مند شد. در آشپزی هم می توانید از آن در تهیه انواع غذاهای شیرین و حتی شور مورد استفاده قرار دهید. بعلاوه می توانید از آن در تهیه دمنوش ها به تنهایی یا به همراه گیاهان دیگر بهره ببرید.
در استفاده موضعی هم می توانید آن را روی زخم ها و یا سوختگی های سطحی بزنید چون باعث تسریع بهبودی و پیشگیری از بروز عفونت می گردد. کافی است که یک لایه نازک از این عسل را روی منطقه مورد نظر زده و با باند تمیز پانسمان کنید.
منبع: خبرگزاری پانا